Την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020, πραγματοποιήθηκε η τελετή ολοκλήρωσης έντεκα (11) μελών του Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης και της Ανοιχτής Δομής Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του θεραπευτικού προγράμματος.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, κ. Ιερώνυμος, ο κ. Χρήστος Καλομπάτσιος – Εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας & Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Λάρισας Ο.ΚΑ.ΝΑ., ο κ. Δημήτριος Δεληγιάννης – Εκπρόσωπος του Δημάρχου Λαρισαίων & Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Παναγιώτης Νταής – εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λαρισαίων, η κα Ρένα Καραλαριώτου – Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο Λαρισαίων, ο κ. Γεώργιος Παπαδούλης – Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Λαρισαίων – Εκπρόσωπος της Δημοτικής Παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, η κα Μαρία Γιαννακού – Εκπρόσωπος του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλίας & Ψυχολόγος της ΓΠΑΔ Θεσσαλίας, ο κ. Γεώργιος Δοδοντσάκης Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, ο κ. Βασίλειος Παπαδημητρίου – Εκπρόσωπος της Βουλευτού της Ν.Δ. Νομού Λάρισας κας Στέλλας Μπίζιου, η κα Ειρήνη Τζιαστούδη – Μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», Εκπρόσωποι του ΕΣΥΝ Λάρισας, η κα Μαρία Λίτσιου – Διευθύντρια του Καταστήματος Κράτησης Τρικάλων, ο κ. Κωνσταντίνος Κάππας – Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Ακτινοφυσικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας & του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λάρισας, Εκπρόσωπος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Λαρισαίων, Ομάδα Εθελοντών του Εργαστηρίου Ζωής του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Λάρισας Ο.ΚΑ.ΝΑ., ο κ. Χρήστος Λιάπης – Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ, ο κ. Βασίλειος Γκιτάκος – Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, το Δ.Σ. και μέλη του Συλλόγου Οικογένειας και Φίλων του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, προσωπικό, εθελοντές, συνεργάτες, φίλοι και συγγενείς των μελών του προγράμματος.
Η απεξάρτηση είναι εφικτή, οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν, να σταματήσουν τη χρήση ουσιών και να βελτιώσουν τη ζωή τους. Αυτό δηλώνουν ως φορείς της προσωπικής τους αλλαγής και εξέλιξης, οι άνθρωποι που ολοκλήρωσαν χθες το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ και που έρχονται να προστεθούν στις εκατοντάδες των ανθρώπων που βρέθηκαν στη θέση αυτή πριν από αυτούς. Αυτό είναι και το μήνυμα του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ εδώ και 30 χρόνια, από το 1989 που ξεκίνησε να λειτουργεί η Θεραπευτική Κοινότητα διαμονής στη Λάρισα.
Από τότε και στα χρόνια που ακολούθησαν υπάρχει μια διαρκής εξέλιξη και αλλαγή του θεραπευτικού προγράμματος που ακολουθεί τις αλλαγές στη χρήση ουσιών, τις ανάγκες και το προφίλ των εξαρτημένων.
Αποτέλεσμα αυτού, είναι να λειτουργεί στην πόλη μας, πέρα από τη Θεραπευτική Κοινότητα διαμονής:
• Ένα νέο Ανοιχτό Πρόγραμμα για χρήστες χασίς και άλλων ουσιών που τους δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίζονται σε εξωτερική βάση.
• Ένα νέο Πρόγραμμα που αφορά στις λεγόμενες “νόμιμες” εξαρτήσεις και συγκεκριμένα στην κατάχρηση και την εξάρτηση από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.
• Μία Μονάδα Συμβουλευτικής και Υποστήριξης χρηστών που είναι κρατούμενοι στα Καταστήματα Κράτησης Λάρισας και Τρικάλων.
• Δράσεις Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης, με στόχο την υποστήριξη του μαθητικού πληθυσμού που η πιθανή εμπλοκή τους με τη χρήση είναι στο αρχικό στάδιο.
• Το Τμήμα Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, που πέρα από την εκπαίδευση, υλοποιεί και άλλες πολιτιστικές και κοινωνικές παρεμβάσεις για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Η παρέμβαση του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ είναι βαθιά ανθρωποκεντρική. Ο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζεται από το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ ως ένα ξεχωριστό πρόσωπο και οι ανάγκες του είναι ο στόχος και η πυξίδα για τη λειτουργία και ανάπτυξη του θεραπευτικού προγράμματος. Κεντρικό άξονα αποτελεί η διασφάλιση του δικαιώματος των χρηστών για ουσιαστική απεξάρτηση και αλλαγή τρόπου ζωής (μακριά από οποιαδήποτε εκμετάλλευση οικονομική ή άλλη) και της ανάγκης των χρηστών και των οικογενειών τους για υποστήριξη και θεραπεία. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και με σεβασμό στο απόρρητο των πληροφοριών.